e-İrsaliye

e-İrsaliye Nedir?
e-İrsaliye, kağıt irsaliye ile aynı nitelikte fakat dijital ortamda düzenlenen bir modeldir. Sevk irsaliyesi kullanan firmalar kağıt olarak irsaliye düzenlerken e-irsaliyeye geçiş yapan firmalar dijital ortamda irsaliye düzenleyerek karşı tarafa ulaştırırlar. Burayı biraz daha açmak gerekirse; kağıt olarak 2 tip irsaliye bulunur. Biri sevk, diğeri taşıma irsaliyesidir. e-İrsaliye daha çok sevk irsaliyesi yerine geçecek, yani malı teslim alan kişiye iletilecek. Bununla birlikte araç, şoför ve rotasyon bilgisi taşıyan taşıma irsaliyesi yine kağıt olarak araçta bulundurulmaya devam edecek.

e-İrsaliyeye Kimler Geçmek Zorunda?
e-İrsaliyeye e-fatura sistemine kayıtlı tüm firmaların geçiş yapması zorunludur. Bununla birlikte şahıs ve sermaye firmaları gönüllü olarak e-irsaliye sistemine geçiş yapabilirler. GİB’in taslağında yer alan bilgiye göre zorunlu geçiş yapacak firmalar 1 Temmuz 2018 itibariyle, gönüllü geçiş yapmayı düşünen firmalarsa herhangi bir tarihte e-irsaliye kullanıcısı olabilirler.

 

Soru: e-İrsaliye'de zorunluluk var mı?
Cevap: Hayır, 1 Ocak 2017 İtibariyle gönüllü geçiş ile başlayacaktır.

Soru: Kimler e-İrsaliye düzenleyebilir?
Cevap: Sadece e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı kullanıcılar arasında dönecektir. Satıcı ve alıcının mutlaka uygulamaya kayıtlı olması gerekmektedir.

Soru: e-İrsaliye'nin e-Fatura ile benzer noktaları nelerdir?
Cevap: e-İrsaliye, e-Fatura'dan bağımsız ama e-Fatura'da olduğu gibi merkezinde GİB'in olduğu bir uygulama olarak hayatına başlayacak.

Soru: Depolarım arası sevkiyatta düzenlediğim irsaliyeleri, elektronik ortama taşıyabilecek miyim?
Cevap: Evet, dahili sevkiyat kapsamında depolarınız arası oluşan irsaliyeleri elektronik ortamda düzenleyebileceksiniz.

Soru: Düzenlenen e-İrsaliye'nin çıktısını almam gerekecek mi?
Cevap: e-İrsaliye ilk geçişinde araçta kağıt çıktı bulundurmanız gerekecek.

Soru: e-İrsaliye kullanıcıları için yol denetimi olmayacak mı, e-İrsaliye bilgilerine nasıl ulaşılacak?
Cevap: Yol denetimleri devam edecek ve kontrol memurları  e-İrsaliye bilgilerine ellerinde bulunan tabletler üzerinden ulaşabilecekler. Araca ait plaka bilgisi ve şöfore ait TC no bilgisi e-İrsaliye üzerinde yer alacaktır. Bu bilgiler ile tablet üzerinde e-İrsaliye'ye ulaşılabilecek ve denetim yapılabilecektir.

Soru: e-İrsaliye'ye alıcı tarafından kabul/red yanıtları verilecek mi?
Cevap: Evet, satıcı tarafından oluşturulan ve GİB üzerinden alıcısına iletilen e-İrsaliye'ye alıcı tarafından kabul/red yanıtları verilebilecektir.

Soru: Alıcı e-İrsaliye kullanıcısı değil ise kağıt irsaliye düzenlemeye devam edebilecek miyim?
Cevap: Evet, e-İrsaliye sistemini kullanabilmek için her iki tarafında kayıtlı kullanıcı olması gerekmektedir. Alıcı e-İrsaliye kullanıcısı değilse kağıt irsaliye düzenlemeye devam edebileceksiniz.

Soru: Hangi tarihlerde e-İrsaliye kayıtlı kullanıcısı olabilirim?
Cevap: e-İrsaliye uygulamasında zorunluluk olmadığı için 1 Ocak 2017 itibariyle dilediğiniz tarihte uygulamaya geçebilirsiniz.

Soru: e-Arşiv faturayı irsaliye yerine de kullanmaktayım. e-İrsaliye'ye geçersem ne yapmalıyım?
Cevap: Siz ve alıcı e-İrsaliye kullanıcısıysa, e-Arşiv fatura dışında mutlaka e-İrsaliye de düzenlemelisiniz. Alıcı e-İrsaliye kullanıcısı değilse sadece e-Arşiv fatura düzenleyerek mevcut sürecinize devam edebilirsiniz.